inquiry
itulau_ulu_Bg

Fa'atekonolosi Faiga Palota fa'aoga i Nigeria

Fa'atekonolosi Faiga Palota fa'aoga i Nigeria

Faiga Palota a Nigeria

O tekinolosi fa'atekinolosi e fa'aleleia atili ai le fa'atuatuaina o fa'ai'uga palota ua fa'ateleina fa'aoga i le lalolagi i le luasefulu tausaga talu ai.I atunuu Aferika, toetoe lava o palota lautele talu ai nei na faʻaaogaina ituaiga eseese o tekinolosi faʻatekinolosi.

O ia mea e aofia ai le resitalaina o tagata palota biometric, smart card readers, tagata palota, su'esu'e mata, pu'e sa'o fa'aeletoroni, ma fa'amaumauga fa'ai'uga fa'aeletoroni.O le mafua'aga autu o le fa'aogaina o ia mea o le taofiofia lea o faiga taufaasese i faiga palota.E siitia ai foi le faatuatuaina o faiga palota.

Na amata ona fa'aogaina e Nigeria le tekonolosi fa'atekinolosi i le faiga palota i le 2011. Na fa'alauiloa mai e le Komisi Fa'a-Palota Tuto'atasi le faiga fa'ailoa fa'amaufa'ailoga tamatamai lima e taofia ai le lesitalaina o tagata palota e sili atu ma le tasi.

Na matou iloa e ui lava ina faʻaleleia e faʻamatalaga faʻatekinolosi faiga palota i Nigeria mo le faʻaitiitia o tulaga o faiga faʻaʻoleʻole ma faʻaletonu, o loʻo i ai pea nisi faʻaletonu e aʻafia ai lo latou lelei.

E mafai ona fa'ai'u e fa'apea: o fa'afitauli e le o ni fa'afitauli fa'atino e feso'ota'i ma masini e le o galue.Ae, e atagia mai ai faafitauli i le pulega o faiga palota.

 

O popolega tuai e tumau pea

E ui ina tele fa'amoemoega fa'akomepiuta, ae o lo'o tumau pea le le talitonuina o nisi o tagata fa'apolokiki.Ia Iulai 2021 na teena ai e le Senate le aiaiga i le Tulafono o Faiga Palota mo le faʻaofiina o palota faʻaeletoroni ma faʻasalalauga faʻaeletoroni o faʻaiuga.

O nei mea fou o le a avea ma se laasaga i tua atu o le kata a le tagata palota ma le faitau kata atamai.O lo'o fa'atatau uma i le fa'aitiitia o mea sese i le fa'asologa vave o fa'ai'uga.

Fai mai le Senate, o le palota faaeletoroni e ono afaina ai le faatuatuaina o faiga palota, faapea foi ma le faaletonu o nisi o tagata faitau kata i le 2015 ma le 2019 palota.

O le te'ena na fa'atatau i le fa'amatalaga a le Komisi o Feso'ota'iga a le atunu'u e na'o le afa o vaega palota e mafai ona fa'asalalau fa'ai'uga palota.

Na taʻua foʻi e le malo feterale e le mafai ona iloiloina le faʻasalalau numera o faʻaiʻuga palota i le 2023 palota lautele ona o le 473 mai le 774 o le lotoifale e leai se initaneti.

Na soloia mulimuli ane e le Senate lana faaiuga ina ua uma le tagi a tagata lautele.

 

Uunai mo le numera

Peitai sa finau pea le komisi o faigapalota i lana valaau mo le numera.Ma o faʻalapotopotoga faʻalapotopotoga lautele ua faʻaalia le lagolago ona o le faʻamoemoe o le faʻaitiitia o le taufaasese o faiga palota ma faʻaleleia atili le manino.Ua latou una’ia fo’i le faiga palota fa’aeletonika ma le fa’asalalauina o fa’ai’uga palota.

E faapena foi, o le Nigeria Civil Society Situation Room, o se faamalu mo le silia ma le 70 faalapotopotoga sosaiete lautele, lagolagoina le faaaogaina o tekinolosi numera.

 

Manuia ma tapula'a

Na ou iloa e ala i laʻu suʻesuʻega o le faʻaogaina o tekinolosi faʻatekinolosi i nisi itu ua faʻaleleia ai le lelei o palota i Nigeria.Ose fa'alelei pe a fa'atusatusa i faiga-palota talu ai o lo'o fa'aalia i faiga fa'a'ole'ole ma le fa'aogaina.

Ae ui i lea, o loʻo i ai nisi faʻaletonu ona o le faʻaogaina o tekinolosi ma faʻafitauli faʻavae ma faʻaogaina.O se tasi o fa'afitauli fa'apitoa o le leai o se pule tuto'atasi a le komisi palota i tulaga tau tupe.O isi e le lava le manino ma le tali atu ma le le lava o le puipuiga i taimi o faiga palota.O nei mea ua mafua ai le masalosalo i le faamaoni o le palota ma laga ai popolega e uiga i le faatuatuaina o tekinolosi numera.

E le o se mea e ofo ai.O faʻamaoniga mai suʻesuʻega ua faʻaalia ai e fefiloi taunuuga o tekinolosi faʻatekinolosi i faiga palota.

Mo se faʻataʻitaʻiga, i le taimi o le palota 2019 i Nigeria, sa i ai mataupu o le au faitau kata atamai na faʻaletonu i nisi o fale palota.O lenei mea na tuai ai le fa'atagaina o tagata palota i le tele o vaega palota.

E le gata i lea, e le'i iai se fuafuaga fa'afuase'i tutusa i le atunu'u.Na fa'atagaina e le au fai-palota le faia o faiga palota i nisi o vaega palota.I isi tulaga, na latou fa'atagaina le fa'aogaina o "pepa fa'alavelave", o se pepa e fa'atumu e le au ofisa palota e fai ma sui o se tagata palota a'o le'i fa'atagaina e palota.Na tupu lenei mea ina ua le mafai e le au faitau kata atamai ona faʻamaonia le kata a le tagata palota.O le tele o le taimi na maumau i le faagasologa, na mafua ai ona faaopoopo le taimi o le palota.O le tele o nei faʻalavelave na tutupu, aemaise lava i le taimi o Mati 2015 palota a le peresetene ma le fono a le atunuʻu.

E ui lava i nei luʻitau, na ou iloa ai o le faʻaogaina o tekinolosi faʻatekinolosi talu mai le 2015 ua faʻaleleia lelei le tulaga atoa o palota i Nigeria.Ua faaitiitia ai le tulai mai o le faaluaina o le resitalaina, faiga taufaasese o faigapalota ma sauaga ma toe maua ai sina talitonuga i le faiga palota.

Le ala i luma

O faʻafitauli faʻapitoa ma faʻalapotopotoga o loʻo faʻaauau pea, o le tutoʻatasi o le komisi palota, le lava o atinaʻe tekonolosi ma le saogalemu o popolega i Nigeria.E faʻapea foʻi le faʻatuatuaina ma le faʻatuatuaina i tekinolosi faʻatekinolosi i le va o faipule ma tagata palota.

E tatau ona foia nei mea e ala i le faia e le Malo o nisi suiga o le vaega o faigapalota ma le faaleleia atili o atinae faatekonolosi.E le gata i lea, e tatau i le Fono Aoao a le Atunuu ona toe iloilo le Tulafono o Faiga Palota, aemaise lava i lona tulaga saogalemu.Ou te manatu afai e faʻaleleia le saogalemu i taimi o faiga palota, o le a faʻagasolo lelei le numera o numera.

E fa'apena fo'i, e tatau ona totogi taumafaiga tu'ufa'atasi i tulaga lamatia o le fa'aogaina o tekonolosi fa'atekinolosi.Ma e tatau i le aufaigaluega palota ona lava a'oa'oga ile fa'aogaina ole tekonolosi.

Mo atugaluga ua ta'ua i luga, o le fofo aupito lata mai a Integelec e tu'ufa'atasia ai le palota fa'aeletoroni e fa'atatau i le masini e maka ai palota i le pitonu'u ma le fa'atonuga o le faitau aofa'i i nofoaga tutotonu e mafai ai ona sili atu le tele o atina'e atonu o se tali.

Ma faʻamanuiaina le faʻaogaina faigofie & faʻaogaina-faauo aafiaga, e mafai ona faʻaleleia atili ai faiga palota i Nigeria.Mo nisi fa'amatalaga fa'amolemole siaki le feso'ota'iga o lo'o i lalo e a'oa'o pe fa'apefea ona galue a tatou oloa:Fa'aeletonika faiga Palota a le BMD


Taimi meli: 05-05-22